Direct naar de content

Anekdote, belevenis of terugblik van de week

Foto van Terry Duivesteijn (L3B) in brandweerkleding.

Nog even over dat bezoek aan de brandweer…
Vorige week schreven we een algemeen bericht over ons bezoek aan de brandweer. Deze week blikt Job Halkes (CDA) terug op het werkbezoek:

Wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van de brandweer? En wat heeft de wijkbrandweerman nu allemaal gedaan sinds september? Het waren deze twee vragen die centraal stonden tijdens een bezoek van (duo)raadsleden afgelopen donderdag aan de brandweerkazerne Berkelse Poort.

Na een welkom en uitleg van clustercommandant Zestienhoven Martijn Beldman, waaronder Lansingerland valt, was het tijd om op te splitsen. Een deel van de raadsleden kreeg tekst en uitleg van vrijwilligers over de brandweervoertuigen waarmee zij in actie komen binnen onze gemeente. Op deze kazerne staan twee volledige bluswagens en een snel interventievoertuig. Ook de bluswagen uit Bleiswijk was aanwezig. Zij hebben als specialiteit oppervlaktereddingen. Denk bijvoorbeeld aan het uit het water halen van inzittenden van auto’s die in het water belanden. Mooi om te zien hoe betrokken deze vrijwilligers zich voelen bij onze gemeente.

Het andere deel van het programma bestond uit de presentatie van de wijkbrandweerman. Sinds september is Jeffrey Molenaar actief en de eerste resultaten werden positief ontvangen door de raadsleden. Honderden leerlingen en senioren zijn voorgelicht in bijeenkomsten en er hebben al vele huisbezoeken plaatsgevonden. Ter plekke bleken deze adviezen ook erg waardevol voor raadsleden zelf. Zo is het gevaarlijk om je laptop op een stoffen bank neer te leggen met de stekker eraan. Met een steeds groter wordend netwerk en een groeiende bekendheid heeft hij voorlopig nog genoeg werk te doen. De oproep was dan ook helder. De brandweer ziet graag dat de huidige overeenkomst wordt verlengd om de wijkbrandweerman zijn preventieve taak verder uit te rollen en vergroten.

De avond werd afgesloten met een borrel aan de bar van de kazerne, waarbij de raadsleden in gesprek konden met de vele vrijwilligers en de wijkbrandweerman. Daarbij waren zij ook nog getuige van een brandmelding op de Vlashoek, wat achteraf gelukkig loos alarm bleek te zijn.