Direct naar de content

“Gesprekken met u maken indruk op mij”

De afgelopen weken heb ik velen van jullie gesproken. Deze gesprekken hebben veel indruk op mij gemaakt. Wat jullie nu mee maken, is met geen pen te beschrijven. In februari draaide alles nog op volle toeren. Berichten over het coronavirus waren er wel, maar raakten onze economie nog niet. Tot het moment dat het eerste corona slachtoffer in Nederland viel. Vanaf dat moment ging het in een stroomversnelling. Na de boodschap van premier Rutte over afstand houden, thuis blijven, het sluiten van de scholen, alle horeca en later ook andere bedrijven, alles is veranderd.

Impact maatregelen

Nu de maatregelen voor de coronacrisis zijn verlengd tot en met 19 mei en alle evenementen afgelast zijn tot 1 september, brengt dit een hoop onzekerheid met zich mee. Alle ondernemers hebben ermee te maken. Het ene bedrijf heeft moeite om producten te exporteren, het andere bedrijf ziet de order binnenkomst fors dalen. De horeca ondernemers worden heel zwaar getroffen door de verlening van de maatregelen maar ook de contactberoepen zoals kappers en schoonheidssalons hebben nu geen inkomsten. Ook voor de evenementenbranche is dit besluit een bittere pil.

Ondersteuning

Tegelijk zie ik ook veel creativiteit en wilskracht om deze crisis te boven te komen. Steeds meer ondernemers en zzp’ers maken gebruik van de financiële regelingen vanuit de Rijksoverheid en RBZ. Andere bedrijven passen de bedrijfsvoering aan of zien juist kansen. Zo zijn bijvoorbeeld lokale restaurants actief met het bezorgen of afhalen van maaltijden en tuinders verkopen hun producten langs de weg. Veel inwoners van Lansingerland maken hier gelukkig gebruik van en kopen lokaal om onze eigen ondernemers te steunen.

Invulling 1,5 meter samenleving

Gezamenlijk gaan we een nieuwe fase in waarin we invulling geven aan de 1,5 meter samenleving. Ik roep u op om kennis met elkaar te delen en in gesprek te blijven hoe we hier invulling aan kunnen geven. Daarnaast wens ik u veel sterkte en ondernemerskracht toe voor de komende periode. En blijf vooral gezond!

Kathy Arends
Wethouder Lansingerland