Direct naar de content

De plannen voor Berkel Centrum Oost

Gemeente Lansingerland heeft plannen om de oostzijde van het centrum van Berkel en Rodenrijs opnieuw in te richten. In maart dit jaar stemde de gemeenteraad unaniem voor de plannen. Met de herontwikkeling verbetert de bereikbaarheid van dit deel van het centrum, komen er parkeerplaatsen bij en krijgt het gebied een groenere uitstraling. Woningcorporatie 3B Wonen gaat op de locatie van het voormalige verzorgingstehuis Hergerborch 80 sociale huurwoningen realiseren.

Plannen in het kort
Op de website vindt u het stedenbouwkundig masterplan. Het masterplan in het kort:

  • Er komen 110 extra parkeerplaatsen (bij de supermarkten, Terpstraat en Raadhuislaan).
  • De parkeerplaatsen worden opnieuw ingericht. Het haaksparkeren op de Molenwerfstraat blijft behouden.
  • Door het verleggen van de Molenwerfstraat verbetert de bereikbaarheid en doorstroom.
  • Het gebouw van het voormalig verzorgingshuis Hergerborch wordt gesloopt, daarmee creëren we ruimte voor sociale huurwoningen.
  • Er komt een betere verbinding voor fietsers en voetgangers gecreëerd tussen het centrum en het Annie M.G. Smidtpark.

Kleine aanpassing
Het masterplan is op een klein onderdeel aangepast. Dit heeft te maken met de hoeveelheid extra parkeerplaatsen. Om het woongenot van bewoners in de buurt te waarborgen, hebben we tien parkeerplaatsen rond de seniorenwoningen op het Raadhuishof uit het plan gehaald. Het totaal komt nu uit op 110 in plaats van 120.

Extra aandacht voor groen
In de plannen heeft de gemeente extra aandacht voor het groen in het centrum. Zo gaan we onder meer 160 extra bomen bij planten. Dit draagt bij aan klimaatadaptie en zorgt voor een fijne omgeving om in te vertoeven.