Direct naar de content

Anekdote, belevenis of terugblik van de week

Als griffier word ik ieder jaar uitgenodigd om naar het VNG-congres te komen. En ieder jaar denk ik: wat zijn nou de kosten-baten van zoiets als ik er heen ga voor de gemeente Lansingerland. Dit jaar was het congres om de hoek en voor mij persoonlijk een thuiswedstrijd (Alphen-Gouda-Woerden). Reden om toch eens te gaan. Ik heb het tweedaagse congres ervaren als een spektakel. Met 3.200 deelnemers was praktisch heel bestuurlijk Nederland aanwezig.

Rode draad van het programma was ‘de verbeelding’. Ik moet eerlijk toegeven dat mijn verbeelding af en toe afdwaalde naar een sneeuwlandschap. Met een congreslocatie in een gigantische glazen kas en buitentemperaturen van 30 graden, was het voltooien van het hele programma zo nu en dan wel een beproeving. Wat me is bijgebleven? De speech van de voormalig Rijksbouwmeester dat we geen huizen moeten bouwen, maar gemeenschappen. En dat bedoelde hij in de letterlijke zin.

40% van de Nederlanders blijft waarschijnlijk single. En dat worden er alleen maar meer. Dat betekent dat de huidige woningen en de ‘traditionele manier’ van wijken bouwen niet meer bij de Nederlander van de toekomst past. Bij bouwplannen moet naar zijn mening veel meer nagedacht worden over het concept. Waarbij het vooral ook moet gaan om ontmoeten en het delen van voorzieningen. Ook om eenzaamheid tegen te gaan. En maak gebruik van de denkkracht van jongeren. Vanaf de leeftijd van 35 jaar ben je niet meer in staat om te denken als een jongere. Je moet ze dus betrekken in je planvorming.

Ook Mark Tuitert (voormalig schaatser en winnaar van Olympisch goud) en zijn ‘stoïcijnse filosofie’ is blijven hangen. Hij gaf aan dat hij zijn doelen niet heeft bereikt met wensdenken, maar met het accepteren van de realiteit en het leggen van de nadruk op het sturen van de dingen die je als individu wél kan bepalen. Heel confronterend vond ik de speech van Eric Scherder (hoogleraar neuropsychologie). Hij ging in op het belang van bewegen, muziek en cultuur voor de ontwikkeling van het (creatieve) brein. Weg met het zitten, weg met de ‘schermpjes’. Ook voor volwassenen.

Uit onderzoek blijkt – aldus dhr Scherder – dat we veel beter gaan presteren en betere besluiten kunnen nemen als we na 30 minuten zitten, 3 minuten gaan bewegen (dat mag ook squatten achter je bureau zijn). Bij inmiddels temperaturen van 40 graden plus in de kas, zag ik visioenen van de gemeenteraad van Lansingerland voor me die dit ging toepassen in de raadzaal, vanuit de overtuiging dat zij er alles aan willen doen om de beste besluiten voor de inwoners van Lansingerland te nemen.

Uit de door mij gevolgde workshop in het oude stadhuis van Gouda, die ging over uitdagingen voor lokale partijen (ook voor het financieren van activiteiten), heb ik met name onthouden dat er veel onduidelijk is over welke gelden je nu wel en niet kunt aannemen (ombudspolitiek).

Verder is zo’n congres toch ook wel zien en gezien worden. Persoonlijk was het leuk om bestuurders voor/met wie ik heb gewerkt in het verleden zoals Eelco Eerenberg en Richard de Mos weer eens te zien. En bij te kunnen praten met een aantal griffiers en uitdagingen te bespreken waar zij tegen aan lopen. Bij de ALV zag je veel eensgezindheid en frustratie over de financiële tekorten en het verleggen van taken van Rijk naar gemeenten. Maar ook verschillen. En bestuurders die zich niet aan de vergaderorde wilden/konden houden.

Al met al wel goed om eens geweest te zijn. Of ik volgend jaar richting Brabant afreis? Ik weet het nog niet. Alhoewel ik ook daar een thuiswedstrijd zou hebben met mede hostcities Helmond en Deurne, waar ik het grootste gedeelte van mijn jeugd heb doorgebracht.