Direct naar de content

Anekdote, belevenis of terugblik van de week

Hoe staat het met onze groene gebieden? Welke uitdagingen liggen er nog? Om dit te ontdekken moesten we op vrijdag 6 september flink doortrappen. Samen met een aantal raadsleden, ambtenaren en mensen van Rotta had ik een 16 kilometer lange fietstocht langs de groene gebieden in Lansingerland uitgestippeld. Onderweg kregen we tekst en uitleg van experts.

Vanaf het gemeentehuis vertrokken we via het Polderpad naar Park de Polder. Dit park vormt een belangrijke ecologische verbinding tussen natuur- en recreatiegebied de Vlinderstrik en het toekomstige Triangelpark. Bij Plan Buyten, de eerste wijk van Wilderszijde, werden we gewezen op de ecologische maatregelen die deze wijk zo duurzaam maken.

Via het langgerekte Annie M.G. Schmidtpark staken we de N209 over en fietsten naar de Merenweg. Dit is één van de ‘groenblauwe ribben’ die het recreatiegebied Rottemeren verbindt met de omgeving.
Enthousiaste studenten van MBO Oostland gaven een rondleiding door de Levende Tuin. Deze educatieve schooltuin is een samenwerking tussen alle basisscholen uit Bleiswijk, vmbo Melanchthon Business school en MBO Oostland.

Bij gemaal De Kooi kregen we van Jan Pieter Kalkman van het Hoogheemraadschap te horen hoe het gemaal ervoor zorgt dat we in Lansingerland droge voeten houden.
In het Hoge Bergsche Bos gaven bevlogen vrijwilligers van Rotta een rondleiding bij de Wiebertjes, een landschapskunstwerk dat uit ruitvormige eilandjes bestaat.

Tot slot vertelde Bob Hartog van Natuurmonumenten en Rotterdam de boer op! over Agroforestry, het combineren van landbouw met struiken en bomen.

Moe maar voldaan kwamen we om 18 uur aan bij boerderij Het Lansingerland. Mooi op tijd voor de barbecue!

In De Heraut verscheen dit verslag van de Groene Tour.
RTV Lansingerland was ook aanwezig. Het item over de Groene Tour wordt vandaag uitgezonden in het programma Lansingerland Actueel.