Header image Header image
Week 10, 7 maart

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Op 14, 15 en 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dan stemmen we voor een nieuwe gemeenteraad. In deze nieuwsbrief vindt u alle informatie rondom de verkiezingen. #ElkeStemTelt #GR2022


Laat uw stem horen!

Laat uw stem horen!

Burgemeester Pieter van de Stadt hoopt dat veel Lansingerlanders gaan stemmen. “Door te stemmen bepaalt u welke politieke partijen en vertegenwoordigers deel uitmaken van onze gemeenteraad de komende vier jaar. Deze raadsleden nemen besluiten die van belang zijn voor de gemeente Lansingerland en dus ook voor u. Laat daarom uw stem horen!”.


Welke partijen doen mee?

Welke partijen doen mee?

In Lansingerland doen 8 politieke partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zijn dezelfde partijen die nu ook in de gemeenteraad zitten: Leefbaar 3B, VVD, CDA, WIJ Lansingerland, ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA. De kandidatenlijsten van de partijen ontvangt u per post.


Waar kunt u stemmen op 14 t/m 16 maart?

Waar kunt u stemmen op 14 t/m 16 maart?

Op woensdag 16 maart, de officiële verkiezingsdag, zijn er 25 stembureaus geopend. Op maandag 14 en dinsdag 15 maart kan er al bij 5 stembureaus worden gestemd. U kunt stemmen tussen 7.30 en 21.00 uur. Alle stembureaus zijn geschikt voor mensen met een fysieke beperking. De stembureaus staan o.a. vermeld op de achterkant van de kandidatenlijsten die u thuis ontvangt.


StemDate-actie

StemDate-actie

In onze gemeente mogen 3.100 jongeren voor het eerst stemmen. Voor hen organiseren wij een leuke actie. Zij ontvangen binnenkort een StemDate-kaart thuis. Als zij met iemand gaan stemmen, een selfie in een stembureau maken met de Stemdate-kaart en deze plaatsen op Instagram met #StemdateLL kunnen zij een etentje in Lansingerland winnen. Er zijn 3 etentjes te winnen!


Heeft u uw stempas ontvangen?

Heeft u uw stempas ontvangen?

Bewaar uw stempas goed. Deze stempas heeft u, samen met uw identiteitsbewijs, nodig om te kunnen stemmen. Heeft u geen stempas ontvangen of bent u hem kwijt? Neemt u dan contact met ons op. U kunt ook online een vervangende stempas aanvragen. Dit is mogelijk tot vrijdag 11 maart 17.00 uur.


Geen vervoer maar toch stemmen?

Geen vervoer maar toch stemmen?

Als u niet zelfstandig naar het stembureau kunt komen en geen hulp kunt inschakelen, dan vervoert de 3B-Bus u gratis naar een stembureau in de omgeving. De 3B-Bus rijdt op zowel 14, 15 en 16 maart tussen 9.00 en 16.45 uur. U vraagt de bus 1 werkdag van te voren telefonisch aan via (010) 511 17 94.


Kieskompas Lansingerland

Kieskompas Lansingerland

Weet u nog niet op welke partij u gaat stemmen? Dan kan Kieskompas Lansingerland u helpen bij het maken van uw keuze. U vindt hier stellingen over onderwerpen die belangrijk zijn voor Lansingerland en haar inwoners. Na het invullen ziet u welke politieke partij het beste aansluit bij uw opvattingen.


Twee verkiezingsdebatten

Twee verkiezingsdebatten

Om een goed beeld te krijgen van de speerpunten van onze Lansingerlandse partijen zijn er verkiezingsdebatten. U kunt het grote Verkiezingsdebat van RTV Lansingerland terugkijken. Ook is er een debat op donderdag 10 maart tussen 18.00 en 19.00 uur live op Radio Rijnmond te horen. Daarnaast is het te volgen via een livestream op de website van Rijnmond en RTV Lansingerland.


Verkiezingsavond in het gemeentehuis

Verkiezingsavond in het gemeentehuis

Op woensdag 16 maart vindt vanaf 20.30 uur in het gemeentehuis de traditionele verkiezingsavond plaats. Samen met de burgemeester presenteren we de tussentijdse resultaten, de opkomstpercentages, is er een terug- en vooruitblik en maken we de voorlopige verkiezingsuitslag bekend. Wilt u hierbij zijn? Meld u zich dan aan via communicatie@lansingerland.nl.


Verkiezingsavond ‘Live’ op RTV Lansingerland

RTV Lansingerland is ook aanwezig bij de verkiezingsavond in het gemeentehuis. Zij wachten samen met de lokale politici en andere belangstellenden de uitslagen af en verzorgen interviews, reportages, peilen reacties en meten de spanning in de zaal. De uitzending van RTV Lansingerland is thuis live te volgen via hun radio- en tv zender en op www.rtvlansingerland.nl.


Belangrijke data na het stemmen

  • 16 maart na 21.00 uur: Bekendmaking voorlopige uitslag op lijstniveau.
  • 17 maart: Gemeentelijk stembureau maakt de voorlopige uitslag bekend op lijst- en kandidaatniveau.
  • 21 maart: Definitieve uitslag met de zetelverdeling per partij en de bijbehorende kandidaten.
  • 29 maart: Geloofsbrievenonderzoek door gemeenteraad (voldoen kandidaten aan de eisen) en afscheid huidige gemeenteraad.
  • 30 maart: Installatie nieuwe gemeenteraad.

facebook twitter youtube linkedin instagram
Bent u al lid van Lansingerland Peilt?
Lansingerland Peilt is een digitaal panel waarvan inwoners van de gemeente Lansingerland van 16 jaar en ouder lid kunnen worden. Dit panel wordt ingezet om meningen en ervaringen van inwoners te peilen. Doet u ook mee? Aanmelden kan via de website Lansingerland Peilt.
Skip to content